Baserriko tresnak

Baserriko tresnak. Aitajaunak lehenengo goldea noiz ekarri zuen. Aurretik laietan egin behar izaten zen. Burdinarea. Goldea auzoko beste baserri batzuetan ere erabiltzen zen.

Transkripzioa

-Aittajaunek hemen lelengo goldie aittajaunek. Aittajaunek hor ikazgiñen ibilli. Urabarrixen fanda Gabonak artien. Urabarrixen denporie apur bat mejoretan hasten zanien hasi tta urte dana. Da bostehun pezeta. Irixekin lana indde. Burdi tta iri. Bostehun pezeta. Eta goldie orduentxe hemen lurra lanketako. Aurretik laixiaz, e.
-Laixia ta golda txikixe ero ta.
-Beste holako haga luze bategaz golda txikitxo bat egoten zan. Haregaz be bai tta, gero burdiñariaz. Da hola lanketan zan. Goldia.
-Bai, esate auen orduan, goldia ekarri auenien esaten juen batzun-batzuk esaten auela: "laster fangoittuk horregaz hasten baittuk goldan bueltaka; Deban behera lurrok danok bialdukoittuk." Lur barik geratuko ete zien billurtuta.
-Billurra auken lurrak danok bera fango zien.
-Deban behera lurrak laster botako jittuk.
-Ba gorutza be majo botaten auen harek lurre, e. Jakiñ in bi zan lanien beraaz. Goldie ekarri auen eta goldie edarra gaiñea, e.
-Indarra euki ezkeo.
-Nik haregaz goldiaz ibili naz goldan. Niretzako astune zan ni artien mutikue nitzen da. Baiña gastauta euen jota goldan ibiltten. Gero ekarri gauen barrixe. Aittajaunek bostehun pezeta irabazi.
-Gutxi izengo da hori.
-Bostehun pezeta? Keba. Orduan etzeuen edozeiñek irabaziko bostehun pezeta, e. Goldiek balixo zittuen hirurehun pezeta ero zeoze gutxitxuau. Holako bat balixo auen. Goldie ekarri tta ondio dirue sobrau jakon. Da hemen goldaik ez auen. Da beste golda bat auen Koruetan, (Mendikutzan?). Holaxe kontauta euzen goldaak, lanketa goldaak. Gero goldie ekarri auen da gero bera faten zan ikazgiñen da ondio goldie ibiltten auen, diru bat kobrau ta beste batzui ixten etsen. (...) Geratu be in barik goldioi. Batek ixten utsenien bestiek.
-Betik martxan.
-Hartu burdixan goldioi eta beste traste batzuk pe bai tta, kalera be faten zan ha.