Inguruaren aldaketa; lurra lantzea

Ingurua nola aldatu den. Garai batean soro zirenak, orain baso bihurtuta daude. Artoa jorratzeko aitzurra. Lehenago lan asko ematen zuten artoak, gariak... Garia igitaiarekin ebakitzen zen; gerora makinak sartu ziren.

- Deposittue. Baiña oiñ Urkulukue daukou ta (ez dou biharrik)
- Deposittue ondio...?
- Bai, han dau horren etxiorren ostian. Handiko Solua-n esaten jakona.
- Lehenau solue zan eta oin basue.
- Lehenau soluak eta gero zelaixak eta gero. Oin basua, oin dana piñua sartuta dau-ta. Piñua gero oin. Sail galantak zien harek pe. Han artua eraiñ asko ta, gero jorraketako atxurrak ibilli bihar baten batzuk, hartu gura bazan. Atxurra ibilli bihar, bai bai. Lehenau lan asko emuten auen artuak-eta. Danak. Garixak pe bai. Iiteixekin ebaten gari-saillak zenbat lan eukitten auen. Gero hasi zan zeozer, agertu zan baiña. Aiketa zertu arte iiteixaz.
- Gero makiñia, irixekin gero. Aurretik irixekin, e.