Aramaio (Araba)

Dragoiaren ipuina; gerra garaian ere Batailoi baten izena

Dragoiaren ipuina. Arrasatera dragoi bat joaten omen zen, eta aldiko pertsona bat jaten zuela esaten zen. Gerra garaian, Arrasateko milizianoek sortu zuten batailoiak "Batallón de Dragones" izena zuen.

- Ipuiñek, dragoiena eta. Lehengo egunien oso ondo kontau zauen…
- Dragoiena? A, Bai. Batzuk beste modu baten esaten daue, ezta? Mondraure etorten zan dragoi bat, ezta? Zuk entzunde eukiko dozu. Batzuk esaten daue beste modu baten, bestiek hala modu baten, nik halaxe esaten, gure aittek halaxe esaten auen. Arrasatera etorten zan dragoi bat, ez dakit nungo mendittik etorten zan…
- Murutik, ez?
- Murutik edo, bai, mendittik. Eta biher izeten auen bat jan, jateko biher izaten auen bat. Eta aldiko bat jateko, eta aldiko bat. Eta, toketan jakonak jan eta kitto. Ez dakizu? Bota [zientotik] bat eta neu igual eta zeu igual, jan eta mendire, holaxe dragoioi.
- Egunien bat edo zenbat?
- Egunien bat!
- Egunien?
- Bai. Edo astien edo. Bueno, esan deigun astien. Iguel izengo da “entre semana”. Segun zelakue dan. Txikitxue bada, bueno. Bueno, eta, allegau jakon txandie zeorri, errementerixen alabiei, allegau jakon txandie. Errementerixen alabiek, e, txandie allegau jakon, errementarixek ein auen halakoxe puñal luze-luze, burdiña bat egin auen, ezta? Eta ahue zabaldute auela alabie hartzeko, dza! sartu utsen eta haretxek hil auen. Eta hori hala esaten daue. Eta, “Dragon”, hemen milizianuek ibili zien gerra denporan, ezta? Konpaiñiak konpaiñiak, eta Mundraueko konpaiñia zan “Batallón de Dragones”.
- Bai, e?
- Bai, "Batallón de Dragones", bai. Dragones euken e, buzuen e, dragoi bat ebixen.
- Eta zelakue zan dragoie?
- Zenbat buru euken?
- Zu, hori, “eso no me digas!”. Bat eukiko auen! Aho haundi bat eukitten auen, e!
- Eta hegaz egitten auen?
- E, dragoi, anemalixie! Anemalixie!
- Hegalik edo baeuken?
- A! Ez dot pentsetan. Hola, hor kokodrilo moduko, “un bicho de esos”. “Oye, tampoco he visto, e!”. “Sobre poco, sobre poco” je, je. Imajen, hola, bajau …
- Ez utsuen kontetan nundik behera bajaketan zan Mundrauera eta?
- Hori esaten auen gure aittek, esaten auen, esaten auen.