Aramaio (Araba)

Inauterietan puxikekin jotzen

Hizlaria(k): Altuna, Miren

Inauterietan mutilak mozorrotu eta txarri puxikarekin jendea jotzen ibiltzen ziren. Neskaren bat mutilez jantzi izan zela gogoratzen du Mirenek, baina ez zen ohikoa izaten.

- G.: Eta Pasku-astian?
- E.: Ez. Pasku-astian gauz...ee... A! Karnabalak eta bai, izeten zien. Bai. Bai akordu naz karnabalak, e mutillek jazte zien jeneralmente, e, zakarkerixak etteko.
- A, bai?
- O loitxu, ero zertu, ero... Gizakumiek gixau (gehiago), mutille gixau izete zien. Gero, puxikakin neskai eta gauzai joteko be bai. Puxikie baakitzu zer dan? Txarrixen zea, “la vejiga”. Ta hare, harek izate zien bildurgarrixok.
- Neskak, ba, atzien jarrattu eta olakotxe gauzak.
- Eta, karnabaletan, orduan, beti egote zan, holan, girua eta jaixa, eta?
- Bai bai, karnabal egunien bai. Baña hoixe, gizakumiek ixate zien. Baterombatzuek, ezta? Mutil jantzi-ero...Bai, akordatzen naz, pareja bat. Urtero etxen eubien. Neska bixek, ba, neska-mutil jantzi txe (eta)...etten ubien.

Egilea(k): Jaione Gisasola