Aduna (Gipuzkoa)

Sagarrondoen uzta aldaketak

Sagarrondoen uzta aldaketak <p>Sagarrondoak, normalean, urte batean asko ematen badu hurrengoan gutxi ematen du. Horren inguruko azalpenak.</p>

Transkripzioa

- Ta sagarrana bastante irregularra izaten zan, ez? Urte baten asko ematen zun ta besten gutxi ta...
- Jenealian bai, hoi uaiñ’e hala izaten da.
- Nola izaten da?
- Uain’e urte batian asko, ta hurrunguan gutxi.
- Beti hola?
- Jeneral bai.
- Gero [azaltzen dia] gauza rarok?
- Raruak... hoi’re pixkat igualtsugo jarriko litzake, sagardua... sagar asko dan garaiyian, zuk sulfatuakin-eo... Frantzi aldian-ta pipitta galduazi itten diye. Ta pilla asko dan garaiyian pipitta galduaziko balitzaiyoke erdiya o hola, harek hurrungo urtian emateko probablidade gehiyo du. Zuk urte batian gehiyegi kargatzen badezu, ta arbola zupatzen badezu..., arbola ta persona ta naturaleza ta sagarra ta danak igual-igualak die. Ta [animalik], danak igualak die. Zuk... igual-igual da, person batek ez balin badauka barrun hezetasuna, zupatu balinbaiyo aurrekuan familiyak o “lo que sea” gero hazia geatzen zailla izaten da. Hor biyak behar due heziak, sagarrak adarrak’e, ta ment... txertatzen hasten bazeate, mentuba sekua jartzen badiyozu, hezia alperrik sartuko diyozu. Nahikua esplikatu dizut, ezta?
- Bai, bai, bai.
- Ta personetan’e bat sekua balin badao, bestian hezetasuna bat´e ez du baliyo. Nik ez dakat zuri eakutsi beharrik.

Egilea(k): Alaitz Urkizu Elizetxea