Zumarraga (Gipuzkoa)

Lasto-zuziak argi egiteko

Lasto-zuziak argi egiteko <p>Lastazaoak ganaduei jaten emateko izaten ziren. Lasto-zuzi gisa erabiltzeko ere bai, argi egiteko. Goizean mezara joateko erabiltzen zituzten, adibidez.</p>

- Azao hori gero zertako ibiltzen zan?
- Gero? Ba, itaiakin moztu leku pare baten eo hiru baten ta ganauei ematen zitzaien jateko.
- A bai?
- Bai, bai. Lastazaoa. Eta, horrez aparte, Matximenta aldetik-eta jendia asko etorri ohi zan ordun hona perira eta gauen illun zeonen ta hara juteko atia jo ta, ba al daukazue lasto-zuzik? lastoazaroik? Argiya, sua eman ta hua eskun hartuta argi iñez, hortan´e ibiltzen zan. Ta goizen mezetaa etortzeko hona´re bai. Etxekok e´bai. Lasto-zuziyakin argi iñez. Oso dotoria zan.
- Daneako sistema.
- Bai, bai. Ta bat azaroa kastatu xamartzen zanen, bestei harekin su eman ta geo bestekin. Hue bota, ta.

Egilea(k): Izaskun Gaston Balerdi