Zumaia (Gipuzkoa)

Oikiara eta Urdanetara organoa jotzera

Oikiara eta Urdanetara organoa jotzera <p>Gaur egun San Migelen bakarrik jotzen du organoa, baina sasoi batean inguru guztian ibiltzen zen, batez ere, Oikian eta Urdanetan. Oinez joaten zen auzo hauetara. Hogei duro ematen zizkioten eguneko.</p>

- Eta oaindik´e jotzen dezu?

- Ze erremeio! Ze ingo diou ba! Ahal dan moun. Oain zea, diferente jo! Oain bakarrik koruan!

- Baiña nun jotzen dezu oin? San Migelen.

- Bai. Oain bakar-bakarrik. Nik leheno, hemezortzi urte nittunian Oikira, Urdaneta. Oikiyan, Don Nemesio zeonian, jai haunditan ta hara "Te Deum Laudamus" [… hoi] kantatzea ta Oikira askotan. Ta entierrotan, berriz, urte pilluan. Ta Urdaneta´re bai. Hara oiñez, e!, hemendikan, e!

- Oiñez, e? Aiara.

- Egualdi ona bazan… E?

- Aiara.

- Aia? Urdaneta lehenuo ziok!

- Bai, baiña Aiako partia.

- Aiako partia, bai.

- Aiako partia.

- Ta neu batzutan hemendikan ta ze egualdi zan, trenea, estaziyoa jun, trena, Zarautza jun ta handikan, zeatik barrena, bire hobia handikan. Ta eguna hogei duro ematen zien ta…

- A, bai? Pagatu iten zan.

- Hoixe! Bai, bai. Ta hara juten nitxanian, ba, zea, apaizak beak ematen zian bazkaia’re, ta…

- Oikiyan […]. Oikiyan´e urte pilluan, jai haundittan´e bai ta entierrotan, ni. Geo beste hau hasi zan arte, urte mordoxkan seittu nun bakarrikan.