Zarauzko etxeak eta kaleak lehen

Lehen Zarauzko etxeak eta kaleak nolakoak ziren azaltzen du. Ukuilu eta sagardotegi asko zegoen. Asko aldatu da herria.

- Eta bukatzeko, zure garaian nolakoak ziren etxeak, kaleak eta abar?
Hemen denboa hartan, zian kaliak, leno esan deten hoyek, adokiñatuta zianak, hoyek lurrezkuak zian; ta ebiya iten zunen, ba, lokatz haundiyak. Eta herriya holaxe zan: herriya txikiya, lokatza, ukuillu asko e? Kale printzipaletan’e ukuillu asko... Ta geo, sagardoteyak’e asko zian, tabernak baiño geyo; konparaziyuan, tabernak ez zan honbeste hemen, sagardoteyak dana. Dana, hemengo jendia ordun, sanua zan, ta sardiña zarrakin sagardotegira. Sagardotegiyan sardiña zarra librako opillakin jan, ta beste sagardo mordo bat edan, ta listo. Hemen bezela, oain bezela ez zan: ordun kuba-libre eta Mejiko Lindo, ta holako edaririk eta [...]. Oseake sentido hortan, ziharo kanbiatu da herriya. Sentido hortan ez daka zeaik.

Egilea(k): Oskar Santxez