Gabonak

Gabonetan eta Santa Ageda egunean etxez etxe joaten ziren kantari. Gabonetan zer jaten zuten azaltzen du. Gabonetan eta festetan bakarrik joaten zen etxera oporretan, Bilbon neskame zegoen bitartean.

- Eta Gabonetan ta, atez ate kantatzen juten al ziñazten orain bezela?
- Bai, kantatzen gendun, ta etxerik etxe, baserrik baserri, ta basarriyak urrutik eta ibiltzen giñan. Eta geo, ba, Santa Ageda egunian’e bai, Santa Ageda kantatzen’e bai ibiltzen giñan. Danian ibiltzen giñan.
- Eta Gabonetan ta horrela, ze afari ta iten ziñuen?
- Ba... Gabonetan, ba eiten gendun, oriyo aza aurrena, aurreneko platua, oriyo aza; eta geo bakaillua, ta intxaur-saltza. Ordun ez zan turroirik eta otxokuartoik; ez zan ordun turroirik, eta ez zan diruik eta etxian zeon gauza. Eta Gabonak earki pasatzen. Ni neskame eoten nintzanian urtero-urtero Gabonetan etxea juten nitzan, urtero-urtero.
- Ya gogua eukiko zendun familiya’re ikusteko?
- Gustoa etxea, Gabonak etortzeko etxea juteko, ze gabonetan eta festetan bakarrik juten nitzan, urtian bitan bakarrik juten nintzan etxea Bilbotik.
- Festetan. Eta festak noiz ziran ba?
- Festiak? San Bernardo egunian, abuztuan, abuztuan hogeyan.
- Ta ze moduzko festak eiten dia?
- Oso, ba, baserriko kontuak. Ordun ez zan tanboliñik eta otxokuartoik; bazkaiak eta inbitauak, eta akabo; besteik ezer ez.
- Baiña festa polita, ezta?
- Bai, jateko. Astian ez zan jaten, ta jayetan ondo jaten zan, eta jateko poza.