Zarauzko euskara eta Getariakoa

Zarauzko euskara eta Getariakoa Mutilek beti euskaraz egiten zuten, baina neskek erdaraz. Alde batetik bestera asko aldatzen da euskara. Oiartzunen hobeto hitz egiten da; Zarautzen azkarregi. Eta Getarian okerrago.

- Zarautzen dana euskeraz eingo zan.
- Gure denboetan bai. Gure denboetan bai, mutikoskorretan. Nesketan ez.
- Nesketan ez.
- Ez, hori... Baiña [...], gu analfabetuak gea, ez gramatika ikasi deu, ez irakurri iten giñun. Geo in deuna zerbait, ta hua 're gutxi.
- Huaxe.
- Eta ondo ikasi.
- Ondo... Juten zea Oiartzun aldea ta, ta esaten deu, joe, diferentzi earreako euskera iten die. Beak honea etortzen dianen 'e berdiña esaten deu, eta kito. Hori dao. Guk azkarregi, ta haiek mantsuo hixketan, hoixe.
- Hamen azkarregi?
- Bai, azkarro. Oriyon baiño 're askozez azkarro hemen. Ta, Getaira junda, berriz, alrebes: han azkarro!
- Han azkarro.
- Hara dijuan bezela, azkar, azkartzen juten dia, bai.