Pistola aurkitu zutenekoa

Pistola aurkitu zutenekoa <p>Ganaduarekin iturrira joan ziren batean anaiak pistola aurkitu zuen. Denbora gutxian etorri zitzaizkien pistolaren bila.</p>

- Errepublika eta hori nola gogoratzen dezue? Zuek nazionalistak ziñaten hemen Zarautzen.
- Nola gogoratzen dezu garai hori?
- Garai hori? Ganauakin iturrira jun ta nere anaiak pistola bilatu zun, holako pistola, iturriyan. Galtzak askatzea jun zan nunbait, pistola laga aldamenian... [Gu aitai esatea]: “Aita, beitu zer bilatu deten”. “Jesus Maria eta Jose! Jesus! Bota zazue hoi sasira!” ta “Sasira? Ta geo bila etortzen badira?”. Ordubete ez zan izango, gutxiyo, buelta in ta berriz pistola bila. Zuzenian gure etxea: “Zuek hartu dezue pistola, e! Zuek”. Entregatu in ber izan gendun pistola.
- Zein zan?
- Oo… Nik ez dakit zein izango zan!