Zaldibar (Bizkaia)

Eibarrera ortuariak eta arrautzak saltzera

Eibarrera ortuariak eta arrautzak saltzera <p>Ama Eibarrera joaten zen trenez ortuaria saltzen eta gero Isabel bera hasi zen. Udaberrian baba-beltzak, ilarrak, letxugak eta kipula berriak saltzen zituzten; udan, bainak, tomateak eta piperrak; neguan, porruak, azak eta azaloreak. Arrautzak ere saltzen zituzten, oilo asko eduki zuten eta.</p>

Transkripzioa

-Ta ortuen… gu Eibarrera /Eiberra/ juten gintzezan, ama juten zan ta gero ni. Ze ni ezkondu nitzen amen… amaz bizi izen nitzen, aitteaz ta amaz beti.
-Eta Eibarrera zetan ba?
-Ba berdura saltzen. Aza, porruek… oin udebarrixen eoten zien baba-baltzak, iderrak, letxugak, kipula barrixek… gero udan baiñak, tomatiek, piperra, piper txorizerue…
-Horrek saldu ezta?
-Ta gero, neguen porrue ta azie ta azalorie.
-Eta arrautzek eta holan ez?
-Arrutzak be bai. Oilluek asko eukitten genduzen. Oilluek eukitten genduzen… ni umie nitzenien iguel ehun bat oillo bai. Gure amama oillo zale itzela zan, ha zan gobernatzaillie, oilluek.
-Amama? Eta orduen, arrautzek be saldu.
-Bai, bai, bai.