Urnieta (Gipuzkoa)

Sagar moten zerrenda

Sagar moten zerrenda Sagar motei buruz hitz egiten du eta mota bakoitzeko izenak esaten ditu. Gaur egun sagar mota asko dago. Lehen nahiko sagar egoten zen hemen, baina gerora kanpotik ekartzen hasi ziren.

-Eta sagar klasiak? Esango al zenizkidake batzuk? Badakit gezak badiala, gazik'e badiala...
-Bai, mordua. Gazik esango dittuu batzuk?
-Bai.
-Piristiña, urtebi haundiya, urtebi ttikiya, goikoetxia, berde agria... Holakotan askotan ez dia goatzen baiño. Urtegik esan dittut; mainttoni ta kapandoja, ta geo boskantoi, aizpitti saarra... Besteikan hola. Badia oandikan beste pare bat. Sagar txuriya edo; santiyo saarra... Klase asko daude hola. Gezak berriz, gezamiña ta mozolua ta, pastolua ta, merkeliña ta, potrokillo sagarra ta, urdanitturri ta. Geo sagar beltza esaten zaiona're bai ta; txori-saarra ta; huartia ta. Bai, hola mordoxka.
-A, hoi gaziya da. Hori ez dizut esan. Bestea mendiyola, gazia.
-Asko daude, ezta? Lehen hainbeste ba al ziran?
-Leheno saasti asko zan basarritan hotan. Bueno. Asko-asko! Leheno ez zan kanpotik sagarrik erosten sagardoa itteko. Sagardozaliak'e dana bertakua. Geo hasi zan, hemen gutxitzen hasi zanian Galizitik ekartzen. Galizitik eta Asturiastik eta Frantzitik, danetatik. Aurten'e Galizitik eta Frantzitik ekarri deu.