Urnieta (Gipuzkoa)

Irratia ezkutuan entzuten

Irratia ezkutuan entzuten Gerra hasi zenean, hainbat senidek kanpora alde egin behar izan zuten. Garai hartan, ezkutuan entzuten zuten irratia, argiak itzalita, irratiaren gainean zapia jarrita.

- Nola akordatzen zea gerra hasi zala edo, nola...?
- Ni ez nintzan, ni ez nintzan jun eskapa, nere ahizpakin ta dana. Beste anaiya ta ni geldittu giñan hemen bakarrik. Ez zitzaigun pasa guri. Ta hoik ibilli zian Frantzitik, Bartzelonan, ta leku guztitan ibilli zian.
- Ta nola konturatu ziñaten hemen hasi dala, o nola zeiñek esan zizuen o...? Ama're telefonista zenuen.
- Bai, bai, bai.
- Nola enteratu ziñaten gerra gertu zala, gerra hasi zala?
- Enteratzen giñan nun zetozten'e bai, nun sartu zian ta. Ordun'e radiyuak'e bazian, izkutatuta, baiño "por lo bajín", etxietan jarrita, ta handikan orientatzen giñan. Gabian dena argi guztik itzali ta zapiya jarri gaiñian radiyuai, ta han onduan, esaten zittunak aitzen.