Tolosa (Gipuzkoa)

Baserriko lanak

Baserriko lanak <p>Baserriko lanak aipatzen ditu. Behiak eta ardiak zituzten baserrian, eta haiek gobernatzen laguntzen zion anaiari. Ardiei ume egiten laguntzen eta gaztak egiten ibilia da.</p>

- Behietan ta, ardik´e jexten´e bai ta.
- Ardiik izaten zenuten etxen?
- Bai. Anaiak… ibiltzen zan. Ta anaiai laguntzen, [udara biden] behintzat. Ta denetan eitten, ahal genduna eitten.
- Bai, esan, esan.
- Arkumek jaiotzen zienen, erreparoa juten giñen, ta haik eiñazi´e bai ta gaztak ein ta…
- Hoi txabolan bertan?
- Ez, hemen, etxen. Hemen, etxean gaikalden gendun txabola, ardik eukitzeko borda, ta han eukitzen giñuzen ardik. Etxen.
- Eta arkume iten laguntzea…?
- Arkume iten laguntzea gauen´e juten giñen.
- Nola izaten zan hoi?
- Hoi, fila hartu ta juten giñen bordaa, ta umea itten ari zan eo ez zan ikusi ta eitten ari baldin bazan, heldu hanketatik eta kendu.