Tolosa (Gipuzkoa)

Baserriko lanetik bizi

Baserriko lanetik bizi <p>Baserriko lanetik atera dute bizimodua. Babarruna, artoa... lantzen zituzten. Behiak eta idiak zituzten baserrian. Astoa edo behorrarekin egunero joan ohi ziren esnea saltzera. Txekorra ere hazten zuten.</p>

- Ze bizimodu-klase zan garai haietan? Nundik ateatzen zan… 8 seme-alabai ta gurasoi jaten emateko?
- Bi hillak. Baiño, dana dala, behintzat zortzi bagiñen. Ba, hemendixe. Atxurrekin ta behi batzukin, ta holaxe bizimodue. Beste zeaik ez zan. Oain aiñe beharrik-eta bare. Badakizu, babarruna ta artoa-ta izaten zan, ta haikintxe.
- Ganadurik bazenduen?
- Bai, ganadue beti euki deu guk. Behiak eta idik eta… beti ganadue.
- Bai. Hemendiken… asko ez zan emango, baiño esnekin egunero kalera juten zien, behorra o astoa o zena zelakin. Ta harekin. Ta gero txekorra hazi ta hue matadera eaman ta harekin bizimodue. Holaxe ateatzen zan.