Soraluze (Gipuzkoa)

Azkarabeitiako amabitxia izan zen

Azkarabeitiako amabitxia izan zen 1952 urtean Azkarabeitiako iturria eraberritu zuten. Gorpuzti-egunean ospatu zuten eraberritze hori, eta jaiaren amabitxia Heraclia izan zen. Linazasoro zumarragar mendizale ospetsua egon zen mendi-ipuinak kontatzen. Ojanguren, Eibarko argazkilaria, ere etorri zen. Iturri berriaren lehenengo ur-basoa amabitxiak edan zuen, nahiz eta abadeak ia-ia pribilegioa kendu. Bera umetan aitarekin mendira joaten zenean, mendi tontorretako postontzietan egoten zen txartela jaso, eta norberarena nola sartzen zen azaltzen du.