Soraluze (Gipuzkoa)

Komentua; ospitalea

- Zortziretan egoten zan mezia... goizeko zortziretan.
- Eta gero zeuken e, zubi bat, oindiokan be badao hori zubixori?
- Ez, ez.
- Bota eben?
- Oiñ, e... ez dakizu? Zeintzuk bizi dia hor? Hire... heure etxia ta, ez zittunan harek beren ortuak, konbentuko ortuak? Zuek etxia...? Bai, hortxe.
- Bai, bai… Kalonge bai... Eta han zeuken beren hillerrixa. Berak enterratzen zittuen, e? Moja bat hiltzen bazan, bertan. Horrek monjok horrek zeren "de clausura", medikuari be ezin jaso...
- Agustinas.
- "Sí, las Agustinas. Sí."
- Gu juaten giñan mezetara hamaika bidar, baiña berak han ikusteke, e! Juaten ziñan jauna-hartzera baiña ez zian ikusten.
- Ke ba! Beti tapauta, beti tapauta.
- Eta ze zeuan, konbentu bat baiño gehixao?
- Ez, horixe, horixe.
- Horixe ta ospittala. Ospittalian Karidadekuak, baiña harek ibiltzen zian...
- Bai, normalak. Baiña honek ez. Honek ez.
- Honek e... "Esas, tuberculosas morirían", beti tapauta, beti tapauta, euzkirik eta haizerik ez eben ikusi be eitten... Ba horixe konbentuori oindiokan ez da denpora asko bota ebela, horretxek etxe barrixok ein dittue hor Santa Ana kalian eta gero, ospittala, ospittalian be "las Mercedarias"...
- Ospittala be ez da oingua.
- Ene!