Soraluze (Gipuzkoa)

Herriko jaiak

Herriko jaiak. Santa Ana eguna nola ospatzen zuten. Kontsejupean ardo zahagia ipintzen zuten. Santa Ana kalean zezena. San Roke txiki egunean, sokamuturra. Andra Mariak. Suzko gurpilak.

- Herriko jaixak eta oinguen aldian be diferentiak izango zian ba, ezta?
- Baiña polittak!
- Santa Ana jaixak ez ziran eitten orduan, Santa Ana jaixak egoten zan Kontzejupian, hor e, Udaletxeko azpixan, egoten zan zaharagixa, zaharagixa ipintzen eben.
- Ze da hori?
- Zaharagixa, ardauan zaharragixa.
- A, ardauana, bai.
- Sí, ipintzen eben Kontzejupian, ta han daneri ardaua emoten zotsen. Jolin! Taillarretik urten ta antxitxiketan gizon guztiak...
- Ardaua eratera?
- Ta etaratzen eben zezena, Santa Ana kalian, hauraxe izaten zan Santa Ana... baiña biharra einda, e? Santa Ana egunekua. Ta gero San Roke Txiki egunian sokamuturra izaten zan, suelto ez zan ibiltzen, e, zera...
- Sokiakin
- Sokiakin. Baiña herri guztian e? Herri guztian. Aquello era peligroso e? Haura sokiakin trabau ta...
- Juaten zan lekura?
- Juaten zan tokira berari jarraittu?
- Bai. Ta, gaiñera, trabatzen baziñan sokiakin, e... Baiña orduan izaten zan sokamuturra. Ba, bai. Ta Andramarixak, ba, polittak!
- Bien, ondo, ondo.
- Polittak. Buenoo!
- Gu behintzat pozik! Enee!
- Ya lo creo, urte guztian ez genduan urtetzen gabian ta... Han, Plaza Zaharrian, allí solía poner la... Tiburtzi, la de Galo...
- Ipintzen zeban, tabernatxua edo?
- Ta bestia be bai, beste aldamenian be bai, Calixto, Calixto Bolumburu...
- Bueno, baiña ese luego, más tarde.
- Eta eitten zeban mantekaua, horrek Tiburtzi horrek, eitten zeban mantekaua. Jolin! Todos los días del año esperando a Andra Mari, aittakin ta amakin, Plaza Zaharrera, mantekaua, con unos, esos...
- Barkilluekin.
- Juan hari oin, juan hari oin!