Segura (Gipuzkoa)

Kanpaien bidez, abixuak

Kanpaien bidez, abixuak Harri-kanpaiak zirenean, erramu bedeinkatua erre, eta kandela pizten zen. Su-kanpaiak zirenean, berehalako erantzuna izaten zen. Denak korrika batean ateratzen ziren, sua itzaltzeko ura eramateko prest. Kanpaiak noiz jotzen ziren aipatzen du. Lehen eskuz jotzen zituzten kanpaiak.

- Ta harri-kanpaiak adibidez zer?
- Harri-kanpaia zan gauza bat, ba, klaro, ba komunikatzen zon harrie bazetorrela. Eta ordun erramu bedeinkatue eta kandela pizten zan. Erramu bedeinkatue erre ta kandelea pizten zan. Horrek abixue zeuken, ez zeuken kontra eiteik, baiño abixue zeuken errezu bidea. Kanpaia jotzen... edo... argie edo kandela piztu eta erramue erretzen zan.
- Ta erramue erretzen zan, e? Kuriosoa.
- Ekonomikan edo zean, sutan, bai, erramue erretzen zan, bai. Eta su-kanpaia gauen jotzen zan, pim, "sue, sue!", "nun da?", "halako lekutan", "benga!", danak baldek hartu ta korrikan.
- Klaro, horrek ezin zigun... kanpaiak ezin zun komunikau nun zan sua.
- Ez, ez. Ordun ba "nun, nun?" ta seittun komunikatzen zan, korrikan danak hartu ure ahal zan lekutik ta.
- Danak, buenoooo, buenoooo... su-kanpaiak. Eta errespontso-kanpaia´re, errespontso-kanpaia ba errespontsok elizan ia bukatzen zan garaien jotzen zan kanpai bat, hileta bukatzen zanen errepontso-kanpaia. Osea, dana komunikabidea, dan-dan-dana komunikabidea zan. Eta hamahiru jo horik hartuta dauzkeu, esplikatuz zer zan.
- Eta orduroko kanpaikadak´e bai.
- Ordun jotzen zien goizen seiretan, eguerdin hamabitan, atsalden hiruretan eta gauen zortzietan jotzen zien. Horik jotzen zittun sakristauek. Oain ia jarrita dare zeauta. Baiño, klaro, ordun ez zan hori ta ordun sakristauek jotzen zittun.
- Sakristauek eskuz.
- Eskuz jotzen zittun, bai.