Segura (Gipuzkoa)

Hazi-bedeinkatzeko ohitura

Hazi-bedeinkatzeko ohitura <p>Hazi-bedeinkatzeko ohiturari buruz hitz egiten du; Santa Engrazi egunean izaten da hori. Ohitura horrek 200 urte baditu.</p>

- Gero beste tradizio bat dau hazik bedeinkatzena, Santa Engrazin, hazie bedeinkatzen da. E...
- Santa Engrazin?
- Bai, bueno garai hartan. Eitten da, hazik apirillen eitten die jeneralen, artoa ta indiababea ta baratzatakok´e bai, illarrak eta babak eta. Eta ordun hauntza ematen die ta han bedeinkatzen die. Ta garai baten Santa Engrazitik buelta ein be ez zien eitten, ez artoik ta ez indiabaik ta ezer´e. Oaiñ´e ohitturea badau. Jende asko juten da, bai. Izaten da Santa Engrazi apirillen hamaseien eta eitten da hurrengo iganden.
- ... artoa eitteko garaiekin?
- Artoa eitteko garaiekin, bai. Artoa eitteko garaiekin ta indiabak-eta eitteko garaiekin.
- Beittu, e? Ta Santa Agedaako ta ba al dao...?
- Bai Santa Agedako bai, Santa Ageda esken´e aitzen die, bai. Santa Ageda´re... Hori geroxio sartu da, baiño haziik bedeinkatzea, ba, igual eukiko dittu horrek berrehun urte. Nik nere aittonai aittuta nau hura mutikoa juten zala ta... bai, tradizioa, bai.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe