Segura (Gipuzkoa)

Ama Birjina Belengoaren tradizioa

Ama Birjina Belengoaren tradizioa <p>Ama Birjina Belengoaren tradizioari buruz hitz egiten du.</p>

Ama Birjina Belengoaren tradizioari buruz hitz egiten du.

- Bai, tradiziok hemen mantendu diela, e?
- Asko, asko. Beste tradizio bat dau Amabirjiña Belengoa dau, Belenpe esaten diou, Amabirjiña Belengoa, eta dauke farol txiki bat, zea bat, irudi bat dao. Eta famili esperantzan daonak, pertsonek, famili bat dao hortako ta hari ematen dio, bere garaien olioa ematen zitzaion. Bajau zea hori, lanpara hori... Oaindik´e bai, olioa eta zeakin, lanparilla horrekin, olioa... Ikusita zare? Olioa lanparillan ez dezu ikusi, e? Argie piztu eta ra! Eta familie izaten donen, bale, bukau da. Eta oain dirue ematen da, Amabirjiña horri argie pizteko. Lehen garai baten olioa ematen zan, bai. Hori ohitturea, bai.
- Lehen olioa eman.
- Bai, bai, bai. Oain´e asko. Oain´e herrie erakusten aittu eta "bueno, aizu, gure illobak´e familie dauke ta ipini behar diozu, datorren otsaillen espero do ta!" ta "bai, bai". Kanpotik´e jende asko, tradizio bat da.
- Beittu, e?
- Bai. [Haurren esperan], zortzi egun lehenau pizten da, familie ondo izateko.