Segura (Gipuzkoa)

Historia Sakratua: lezioa edo egurra

Historia Sakratua: lezioa edo egurra Historia Sakratua ikasteko, nola moldatzen ziren azaltzen du. Lezioa edo egurra, bietako bat beti tokatzen zen eskolan.

- Eta "Historia sagrada" por ejenplo nola ikasten zenduen? Irakurri eiten zenduen?
- Beak irakurtzen ziun, beak irakurtzen ziun "Historia sagrada" eta gero burun hartu behar zendun eta gero galdetu eitten ziun hurrengo asten edo, bueno... "Cain y Abel" ta bestea ta bestea eta bestea.
- Eta zuk, adibidez, etxen esaten zendun, laguntza eskatzen zendun aber "Historia Sagrada" bazekien etxen, edo?
- Bueno "Historia Sagrada"... bueno, ordun bai. "Historia Sagrada" gure aittek-eta bazekien "Historia Sagrada". Zeozer. Asko ibiltzen zan ordun ta bazekien. Handik nolabait konpondu behar. Ta, gaiñeakon, bazenekin zer zenduken. Bi gauza zeren: o zekizun lezioa o zeukezun egurre. Egurre, baiño egurre e...!
- Eta lezioa jakiteko, ze ein beharra zeon? Adi eon eta gero etxen ikasi?
- Bai, etxen hartu, gogon hartu dana eta apunten bat eramaten bazendun eta... Eta gero pizarran beak han eitten zon eta guk erantzune jarri behar gendun. Horrek hau, horrek hau, horrek hau... Ondo baldin bazeon ondo, gaizki baldin bazeon, badakizu.
- Egurra.

Egilea(k): Maddi Ormazabal Sudupe