Otxandio (Bizkaia)

Eskolan ume asko eta zigor gogorrak

Eskolan ume asko eta zigor gogorrak Doña Petra maistra gernikarrak Pilarren aitonari euskaraz egiten zion, baina eskolako umeei ez. Ehun neskatilatik gorako ikasgelan, maiz erabiltzen omen zuen makila. Eskola non egon zen azaltzen dute. Behean neskatilek eta goian mutilek ikasten zuten. Maisuak katxaba eta maistrak makila erabiltzen zuten zigortzeko, edo atzamarrak ipini eragin eta erregelarekin jotzen zituzten umeak. Mutilak ere ehundik gora ziren euren gelan, eta batzuk ezkailuak harrapatzeko butroiak prestatzen aritzen ziren ikastorduetan. Gerraostean ez zuten goserik pasatu.