Burdinarea nola egin

Burdinarea zelan egiten zuten azaltzen du.

- Burdiñaria zelan eitten ziñuen?
- Hauxe dok samurrena, kuadraua ekarri hamengua, "por ejemplo cuadrado de veinte" hogeikua, tiratu besteik ez, neurrixan moztu ta kitto. Ta tiratzeko? Berotu, hamentxe berotu bihar, honek lan gehixau xakok, honek in bihar xok hau, forma hau, honek egurrian gora ez dau pasau bihar; formatxua emon ta geo hau puntiau, hau zaillaua, lan gehixau, ta hauxe burua pittin bat arreglau ta kitto.
- Eta zulua eitteko, zerekin?
- Puntzoiakin, berotu, plasta! Puntzoia egurrian ipinitta zulaketako, hau dok "por ejemplo", hau dao kirtenian sartuta, hamendik sartzen bozu ultzia hor urtengo dau, blangaatu edo rajau ez itteko ifintten notsan arandela bat burdiñiakin, atzian beste bat, ta hamen sartzen notsan hori puntzoioi, ta puntzoia eoten zan ba kirtenakin, eskuakin ibili barik hamen hartu ta zarta! Zulua.

Egilea(k): Iñaki Arana