Eskoriatza (Gipuzkoa)

Anpor-txondorrak, handienak eta txarrenak

Anpor-txondorrak, handienak eta txarrenak Anpor-txondorrak izaten ziren handienak eta txarrenak. Anpor handiek barruan hutsuneak izaten dituzte eta egurra gutxitzean, zuloa geratzen da. Gauez tokatuz gero, lan txarra izaten da, bizkarka egurra eraman eta txondorra kargatu behar izaten delako. "Saka-hagia". Gainean egur xehea, "zopittie" edo "zopizarra" eta gero lurrez estali. Orduan ez zegoen motozerrarik eta ez zen erraza izaten anporrak zatitzea. Batzuetan dinamita ere erabiltzen zen. Aitari entzun izan zion noizbait gizonen bat erre izan zela txondorraren zuloa betetzen zebilela.