XVI. mendeko eraikuntza garrantzitsuak

XVI. mendean aldaketa etorri zen Oñatiko kale aldera: hainbat eraikuntza oso garrantzitsu eraiki ziren mende horretan.

1. 1510-1520 artean San Pedro auzoko Lazarragatarrak kalera etorri ziren, gaurko dukearen etxean bizi izatera. Parrokia barruan kapera bat eraiki nahi izan zuten, euren hilobia han jartzeko, baina dukeak, orduko San Migel parrokiako patronoak, ez zien baimenik eman obra egiteko. Lazarragatarrek Errege Katolikoen gortean lortu zuten Bidaurretako monasterioa eraikitzeko baimena, eta kondearekin auzi luze bat izan ondoren eraiki zuten.
  2. 1530 inguruan Oñatiko seme batek, Avilako eta Mallorkako apezpiku izandako Rodrigo Mercado de Zuazolak, kondearen baimenarekin parrokia barruan kapera eder bat eraiki zuen, bere mausoleoa bertan jartzeko.
  3. Parrokiako klaustroa. Obra zaila bezain ederra. Erregearen gortean aristokraziak lortutako diruarekin eraikia.
  4. Unibertsitatea 1539-1550, eraikuntza zibila, elizatik apartekoa.