Muxika (Bizkaia)

Kanpai motak

Kanpai motak <p>Kanpai-hots ezberdinak daude. Andrazkoaren hil-kanpaiak "kanpa dobliek" dira, bi kanpai jotzen dira; gizonezkoari, ostera, hiru. Bizkargi mendiko Santa Kurtzeko egunetik, maiatzak 3, Ariatza auzoko Santa Kurtze egunera arte, irailaren 14a, hamabietan 12 kanpai jotzen ziren. Umeak hiltzen zirenean edo abade edo fraide baten ama hildakoan ere, ezberdinak izaten ziren tokadak. Etxe bat erretakoan ere kanpaiak jotzen dira jendea batu dadin laguntzeko. Gaur egun oraindik mantentzen dira tokadak.</p>