Markina-Xemein (Bizkaia)

Letaniak eta apaizak

Letaniak eta apaizak Letaniak. Santa Kruzera, Santa Engrazira, San Martinera... ermitetara. Letaniak errezatzen joaten ziren bidean. Markinan egon ziren apaizak.

- Ta holan letaiñarik-eta?
- Ene letaiñak, zemat bider, letaiñak. Joaten giñen, bueno! Santa Kurtzara eta Santa Engrazire ta Etxebarrin be hor gorutz juten giñen, zerin, zemat lekutan? Santa Engrazia eta Santa Kurtza...
- Santa Eufemi, ez?
- Ez Santa Eufemi Etxebarrittik urrin da. Horrexetara ermintteta juten giñen. Santa Kurtza bai. Han joaten giñen behetik gora. Abadie ta Unai hori zera Buztiñeku-edo auen ta harek bizkor juten zin, ta edadetuk-eta joiezenak han atzin ezin segidute, bueno!
- Errosaridxoa errezetan edo letaiñie-edo.
- Letaiñie, letaiñie errezetan.
- Letaiñie, ta zein izeten zan?
- Ba abadie bat eta sakristaue-edo danak jente guzti, handik joiena. San Martinera be igoten zan.
- Bertan egunin bakarrik, San Martin egunin.
- Egun baten, egun bat hori zien: Asentzidxo bueltan hiru egoten zin, hortxe letaiñak egoten zin. Egunetan.
- Zuk Markiñen ze abade ezetu zenduzen?
- Abadiek asko nik ezetu nittun Markiñen, Jesus! bai.
- Ta zuk zeiñegaz ein zendun komuniñoa-edo?
- Horixe ez dakitz. Hiru abade-edo egoten zin batera ta, hiru-lau ta. Dotriñie lantzien batek emoten eben ta nik be ez daitz, apartekorik ez euen.