Lizartza (Gipuzkoa)

Gerrako oroitzapenak

Gerrako oroitzapenak <p>Gerra garaiko oroitzapenak kontatzen ditu. Erreketeak edo "naparrak" Narbaitzu mendi aldetik Lizartzara nola pasatu ziren gogoratzen du. Osaba bat frontea hil omen zen.</p>

- Ta gerra garaiko beste oroitzapenik hola zuk ikusi eo bizi zenunik?
- Bizi, nik zea bat dauket, nola reketeak eo Naparrak eo ez dakit ze esaten zuen ba mendin zeharra sekulako saillen nola pasa zan honealdea, Lizartza aldea. Orexatiken beste mendi bat hortxe, zean dauna Arbaitzu mendia esaten diyouna ba hortik zehar hue dauket begin aurren oandioken´e. Umea, baiño eta baiño etxea sartutzen, sartuazten giñuen seittun holako gauzik! Eta gero bai, aman anaia, hogei urtekoa, frentea eaman zuen ta hue're hil in zuen, hil frente baten hilko zan, baiño geo arrastoik ez zuen atea nun hil zanik eta bai rekuerdo tristeak'e bai.

Egilea(k): Jon Alkorta Agirrezabala