Inauteri itzelak gerra aurretik

Inauteri itzelak gerra aurretik <p>Itzelak izaten ziren Inauteriak gerra aurretik. Txalupak gurpilekin kalean zehar, eta horrelakoak. Mundu guztia mozorrotzen zen. Gero Francok debekatu egin zituen.</p>

- Ze Lekittoko karnabalak be, Franco aurretik be, famosuek izen zien?
- Ufff…bai, itzalak, gu umik giñenien itzalak, bai…Harek, marmu guztixari, han juten giñian, geu han, sakaka igual, e, txalopia, lihorrien erroberak imini eta geu sakaka ta. Gu, ume guztik sakaka. Harek, konpitxak botaten ebezen: `dza´ karameluek ta (…) jan ta saka beti, Moillan zihar, batera bestera, karnabaletan, bai. Hamen daukauz estudiantina onak ta, bueno, estudiantinak be edarrak egoten zirian. Erretatuk hamen eongo diz, estudiantinakuak, hamen behian… eongo diraz, orduko estudiantinakuak..., bai…
- Eta...,holan disfrazau eta eitten ziñien?
- Haur disfrazaten zin danak, iñok be ezagutu bez nor dan, bai.
- Ta ze erropa edo ze…?
-Ba, gu umik giñin ta gu ez giñin jantzitta juten. Gu gero gerra, posgerran ia...Francok ez eban ixten ia...Francok ez eban ixten halakorik, jazten, hamen.

Egilea(k): Sara Lezertua (Lekeitioko institutua)