Emazteak lana sendo egin, baina kotizatu barik

Emazteak lana sendo egin, baina kotizatu barik <p>Denetara egiten zuen bere andreak: saregin, arraina barkutik husten, kontserba-fabrikan... Erretiroa hartzeko orduan jabetu ziren hiru urte bakarrik zituela kotizatuta.</p>

- Non ibiltten ziren saregiñek biherrien?
- Saregiñek, fabrikan.
- Fabrikan?
- Fabrikan be bai. Ta baporen arraiñak deskarga, kamionak kargaten be bai, berentzako jaubintzako.
- Ez zen tinglauan egoten, saregin?
- Sarein be bai, danetara ein dau nire andriak, danetara. Ta beti harek, fabrikan badakixu. Sareiñak orduan, ordun denporan, ba, ez euken jubilaziñorik , ez eben erriaten ta. Ta nire andrik ta fabrikan, jaube bateaz eitten eban , filetiak ta buru kendu, danetan eitten eban, ta gero baporetik arraiñak urteten ebanian, horrek kamionak moillan ixten eben, kamiona karga. Ta gero andrik ta sarri esan “atun hori! tra dios! zuek seguru daukozu ta". Seguru? Hirurogei urteaz harek be, hasi zanetik biharrian , hiru urte bakarrik pagata.

Egilea(k): Unai Gabiola (Lekeitioko institutua)