Lekeitiora heldutakoan dirua farolan ezkutatu

Lekeitiora heldutakoan dirua farolan ezkutatu <p>Gerra sasoian, Santo&ntilde;atik Lekeitiora bueltatu zirenean, dena kentzen zutela-eta, zuten diru guztia ezkutatu zuen farolaren barruan. Hala ere, ikarak jota, entregatu egin zuen. Zuten guztia txalet batera entregatu behar izaten zuten.</p>

Tamaina:

Gerra sasoian, Santoñatik Lekeitiora bueltatu zirenean, dena kentzen zutela-eta, zuten diru guztia ezkutatu zuen farolaren barruan. Hala ere, ikarak jota, entregatu egin zuen. Zuten guztia txalet batera entregatu behar izaten zuten.

Transkripzioa

- Bueno, e… enfin. Han ni geldittu nintzan ta gero etorri giñin hona. Etorri giñin hona handik, Santoñatik. Kendu gaittuzen trastiak eta etorri giñin hona ta hau, Ganboeneko txaleta, hamen daona, hortxe euan kuartel bat. Hor eon zirin, eitten ebezen, gure gauza guztiak, guri danak kendu gaittuezen: hamen Lekittotik erundako ixarak eta kristo guztik, danak kendu gaittuzen. Ta dirua, entzun nebanian diru kentzen dabela, ein neban, baporak eukitten eben kandelazko farola, farola kandeliaaz eukitten eben. Han, kendu kandelia ta farolen barrun sartu nebazan diruak. Ba igual “en aquellos tiempos” igual ixango zirian, ez dakit ba /eztaipa/, hamar milla pezeta edo gehidxo igual.
- Dirutzia!
- Bai, dirutzia. Ta aitta difuntuak, gure aitta, hil zanak.
- Itxon e, umin billa jun bihar dot nik ikastolara. Hain nao gustora… Baiña segi e, segi. Aittak ze eitten eban /eitteban/ diru [...]?
- Aittak. Mekauen la puñeta, entrega ein nabezen.
- Entrega ein zenduzan? Ikaria?
- Ikaria, ikaria. Ze gero hamen eon zan defensa batzuk, abionentzako-eta ipiñi ebezen zakukin-ta, toki batzutan, ta haretxek kendu bihar zirin gero. Haretxek kentzen ibili giñian. Mekauen la letxe! Hori morroiori, ganera, niana Las Arenasen, Las Arenasen euan atrapata hau, hori, Pascual Aldazabal. Hondarra karriaten trintxerak eitteko erabili eben gorridxek. Erabili eben, bai.
- Joe, harek? Harek eukan, mekauen la puñeta, Dios! “Era un tio de…” Bueno, nik ez dot euki problemarik hor ganin. Horra ez dot euki problemarik, ze edaderik be ez neukan ta hortik libra nitzan.
- Moillara salta gendunian, han danok horraxe, moilla muturrera, atraka bihar ixaten giñian. Ta trasti guztik dana horraxe txaletera ekarri bihar. Haurixe txaletera ekarri genduzan barrun euazen trasti guztiak, ixarak eta danak. Hori be nada. Dana desaparezidu. Kandido be horrexeaittik esaten eutsagun. Kandido zan ondarrutarra, “Kandido fui, ostuniko erropakin” esaten eutsaun guk gero. “Joder, era el…” bueno, bueno.
- Eurentzako ixan zirian.

Egilea(k): Irene Goitia Markuerkiaga (Lekeitioko institutua)