Leintz Gatzaga (Gipuzkoa)

Harizko izarak

Transkripzioa

- Gurien ama difuntiek harizkuek. [Haik, ez dakitzu? Haik] antiguakuek. Ta baeuezen aittak Madrittik ekarritta hau sukaldiau tapauko euen. Ta, klaro, bigaz hiru izara ein: zatixa kendu, ezta, ta bestiari zatixa ta erdittik josi ta ala! Beste bat. Ein gittuen, ezta? Ondion bi ein barik dauz, zeatik holakotxe bordaua dauke, e! Holakotxe bordauak. Eta… egongo zarie hor; batenbatek aprobetxauko […], bestela, barriz, usteldu deittezela. Bai. baiña gurien harizko erropie gastetan zan, e! Gure ama difuntiak algodoizkorik ez euken; ez euken. Harizkuak. Berak ein zittuenak be dozenerdi harizkuek. Ta aittajauna difuntuek be harizkuek euken… Horrek sendotxuauek […] eitteko. Eta holaxe. Ba, gure bizimodue holaxen izan zan.
- Harizkue nik entzun inda dakot, baiña zer da…?
- “Hilo”.
- Bai, “hilo”. Eta perkala ez da hari-mota… zer da? Ez da harixa?
- Algodoia.
- Algodoia.
- Perkalezkue bai, algodoia.
- Algodoia da, bai.
- Ta linozkuak lehenaokuek izango zien?
- Linozkuek… Horrek linozkuek badaoz… liñua fiñaua eta sendotxuaua eta gero hori beste piketan dauen hori. Halakorik ez euen gurian.
- Antiguakuak, bai.