Leintz Gatzaga (Gipuzkoa)

Baserrian eta lantegian lan egin beharra

Basomutil ibilitakoa. Lantegian eta baserrian lan egin behar. Gariaren garrantzia.

- Basomutil be ibilittakua zara?
- Ba, guztira. Hemen etxien euenak, ba, guztira ein biher izeten eben.
- Fabrikan be bai, baiña gero handik ordu librietan, ni betik kasik errelebuen zela ibili nitzen, basarrixen be bai.
- Baitte, ze oingo konturik ez euen orduen, e? Orduen, orduen garixa be etxerako urterako ogixa eittteko etxien hartzen zan. Etxerako justo samar, baiña etxien hartzen zan. Ta etxien. Ta garixe erein ta hortik eta hemetik eta itteko, ba, betik, betik in biher zeben lana. [Parejakin] lana soluen ta baztar guztietan. Oin danak zelai itxitta daoz. Ta geuk be orduen bastante terreno eukitten geben; oin bapez. Oin ez… oingo jentia… Geu be holaxe nagittu gara, e! Geu be.
- Bai. Ya oingue ikusi ta, ba, geu be hartaraxe jarri.