Larraul (Gipuzkoa)

Artoa eta garia jartzeko lurra prestatu

Hizlaria(k): Irazu Azkue, Joxe

Lursailaren erdian artoa eta beste erdian garia jartzen zuten. Goldearekin prestatzen zuten lurra. Laiarekin ibili eta gero merienda eskaini zietenean gertatutako kontakizuna azaltzen du. Laian egiteko jendea batzen zen. Lur-saila aldapatsua zenean laia erabiltzen zuten goldearen ordez.

-Ordun, lurra prepatzen ordia oain baiño lan gehio hartuko zenduen?
-Bueno, hartuko ez gendun ba! Alde earreko saillak itten zian! Atze hau dana, [...] jesukriston arto saillak, erdiya artua ta beste erdiya gariya.
-Zelain izaten zenduen o aldapakin?
-Ez ez ez, zelaiyak bazeuden nahikua, hor sailla nahikua bazan.
-Goldia goldiakin, bai. Hemengo aurria hau berriz aldapa xamarra, ta hau berriz zeakin [...] laiyan, geo pixkat proatuko gendula ta goldiakin, goldiakin'e poliki, [...] ez da gaur goizeko kontuba, [...], gue atta zana, [...] bestia ta hola, dozena bat gizon bildu bihar goldeako, laiyeako! Beno, saiyua in de ba, laiyan, ta geo han asko Muarre (Mugarre) ondon meinda, ta gue ama zan horrek sardintzar bana, oliyo puska batekin ta, hor beheko attona zanak: "Hau dek gauza hau! [...], hau dek gauza hau!", bai, hua antsiya, hua jateko antsiya: "Hau dek gauza hau!". Ogiya oliyotan busti, ta ordun'e al zunak al zuna! Oaintxe bezelaxe, al zunak al zuna.
-Juntatu itten giñan, bai, juntatu.
-Gaiñontzian artua iteko're bai?
-Ez, artua jenealian zeakin, hemen goldeako o zearako artua, toki aldapa xamarra ez baldin bazan goldeakin jiratzen zan, oain aldapa xamarra baldin baa, ordun laiyan, bai.

Egilea(k): Maddi Gallastegi