Hondarribia (Gipuzkoa)

Aita batelarekin ibiltzen zen; txipiroitan

Aita batelarekin ibiltzen zen; txipiroitan <p>Aita batelarekin joaten zen arrantzara eta gero motorrarekin. Hurbilean ibiltzen zen. Haize egunetan ez ziren joaten. Txipiroitan. Aguarina beraiek egina, harizko koloreekin, edo erosia.</p>

-Ta zure atta arrantzara nora juaten zen badakizu?
-Mixi fuaten ziren batelakin eta gero ya hasi ziren pixkat zerakin, motorrakin. Bai. Nere attak biaje gutxi in dittu /inttu/ motorrakin. Mas bien ibiltzen zien batelakin.
-Eta nun ibiltzen zen? Hemen inguruan?
-Bai. Oso hurbillian, hurbillian. Haize pixkat baldin bazen ez ziren faten. Nola juan bihar zuten, arraunian juaten ziren ta gero haize pixkatekin, ez ziren juaten.
-A! Txipiroitan-ta baitare, bai. Gero txipiroi asko ekartzen zuten hemen. Urte bat bazen, hotz haundiya ein zuen Hondarbiyan. Hotz izugarriya. Ta ordun etorri zen txipiroi asko-asko, etorri zen. Bai. Neguan txipiroi asko harrapatu zen urti hartan.
-Ta txipiroitarako ze erabiltzen zuten? Ze aparejo, aguariña?
-Auariña, bai, justuan.
-Baiña beraiek indakua izaten zen?
-Hoi, batzutan, ekartzen zutenian zera hori, beudek itten zuten hariyakin forma eman, biño beste batzuk itten zuten erosi. Ta askok itten zuten itxian. Gure illoba honek eitten zuen itxian.
-Ta nola? Hariyekin?
-Bai. Kolorezkokua. Axula, […], uan hemen bera bazen akrriko zizun nolakua den, biño kolorezkuak, axula, gorriya, berdia, txuriya. Zenbat kolore gehiago, ta nik ez dakit, txipiroiyak zera gehiago itten zuen o ze.
-Eta barruan amua?
-Ez, ez, zerakin, zera horrekin, bai.