Hendaia (Lapurdi)

Laborariek tabakoa landatzen zuten

Laborariek tabakoa landatzen zuten <p>Tabakoa garesti zenez, laborariek tabako-baratzeak egiten hasi ziren. Otea uzten zuten larre zokoetan, eta otearen erdian tabakoa landatzen zuten. Extefanaren aitak hamar bat tabako-landare izaten zituen, eta gendarmeek harrapatuko ote zuten beldur izaten zen.</p>

- Eta guardak jiten ziren etxera?
- Bai, bai, pasatzen zien guardak, pasatzen zien bai. Etxetan ez, etxetan ez, baiñan bidian pasatzen zien. Zer ikusi? Eta gero izatu zan mementu bat... tabakua egiten zuten kanpaindarrek berek, beren tabaku baratzia. Eta ba... pipatzailliak – orduan ere bazien e pipatzailliak- eta tabakua kario zen, aitak’e izaten zuen, ta iten zuen larre xoko batian ote haundiak utzi, eta ote haien erdian, ongi gordiak, eta bere tabakuak, hamar bat ondo edo hola ta gero hoiek’e pikatu, idortu, xintxilika atxikitzen zituen [...] batian eta tabako berriya. Eta gero pasatzen zien batzutan gendarmak, bizikletian.

Egilea(k): Irati Lizeaga (Badihardugu Euskara Elkartea)