Getaria (Gipuzkoa)

"Erretzen ta kiskaltzen" jolasa

"Erretzen ta kiskaltzen" jolasa "Erretzen ta kiskaltzen" jolasa. Pareta batean zapi bat ezkutatu eta besteak itsuka aurkitu egin behar zuen. Behin, ezagun batek, jolas horretan jolasten, babarrun alea belarriko zuloan sartu zuen.

Transkripzioa

- (L) Akordatzen al zeate beste bat, joko bat, nola zakan Primitivok, zean hori, San Roke kalian, beno, San Roke… Iribarren ta kalian, baatza bat zean, pikotaneko aldamenian, ta paeta haundi bat?
- Ez, txomiñeneko ukuillua o zana zeona?
- (L) Bai. Aldamen hura, paeta haundi bat, paeta haundi bat.
- Bai. Bai.
- A, bai! Erretzen ta kixkaltzen, ta… […].
- (L) […] Han, paeta hartan. Paeta hura desagertu zan.
- Hor esango diat horren zea polita. Joxe, […], Joxe Txomin ta, nola Joxe Txomin ta?
- (L) Bai.
- Haien… Haiek’e orduroko iten ziyen erretzen ta kiskaltzen. Babarrun alia sartu, belarriyan sartu, ta geo atea ezin! Atea ezin ta marruaka ta… Babarrunak […] erretzen ta kixkaltzen ta, beti’re beitu ta zea ta, belarriko zulun sartu babarruna, ta barrura jun, jun zako barrura ta, han bestia beira, ta “Erretzen ta kiskaltzen! Erretzen ta kiskaltzen!”. Zenbat eta hurreo zabillen, […], zer eta bea kejatu babarruna behera jun zaionen, bea kejatu. “Kaguen! Hemen zekat barruan!”. Barru-barruan sartu zitzaion. Ta, ba, holako joku zeak…