Ezkio-Itsaso (Gipuzkoa)

Aurrerapenak; lehenengo garbigailua

Hizlaria(k): Bereziartu, Pakita

Lehenengo garbigailua gogoan du. Senarrak ez zuen nahi, baina epeka ordaindu zuten. Ordura artean eskuz moldatzen zen.

- Eta lenengo labadora?
- Lenengo labadora izan gendun “a plazos” había que comprar, ez genduken diruik eta para pagar en mano, a plazos. Gaiñea zan una lavadora “Preciosa” izena ekarri zon, eta a plazos. Etorri zan. Eta senarrak ez zon nahi a plazos no quería comprar nada, baiño nik nahi non tener algo, una lavadora.
- Bai, bai. Porke zuk ordura arte harrikoa, arropa garbittu eta hori, eskuz egin beharko zenun.
- Bai, bai, bai, eskuz, eskuz.
- Seiñale du berak ez zula garbitzen, bestela ekarriko zon lenao.
- Baiño "a plazos". Ta hure´re pobre zan. Pobrea da no tener dinero para eso tampoco. Eta senarrak ez zon nahi, baiño nik bai. Behintzat konsegitu non ekartzea, ekartzeko, ta Preciosa izena zon bat. Etortzen zan, hola, etxez etxe ibiltzen zan saltzen, ta gizona etorri zitzaiun ta esplikatu ziun nola zebilzkin. Ta nik behintzat egin non ekartzeko posibilidadea. Eta a plazos jun giñen. Pagatu gendun. Bai. Ta halaxe jun giñen, e! Hilen-hilen. Ez dakit hilen zenbat behar zan.
- A plazos. Bai, diru bat eman behar zan. A plazos pagatu gendun.
- Aurretik garbittu arropa-ta ze itten zenun, hemen bazenuten labaderon bat, edo Ezkion edo?