Etxebarria (Bizkaia)

Idi-proben bilakaera

Idi-proben bilakaera Lehen idi-probretan orain baino marka txikiagoak egiten ziren: idiak oraingoak baino txikiagoak ziren, eta harriak, berriz, handiagoak. Lehen astoek eta zaldiek ez zuten probarik egiten. 3.000 kilora arteko harriak erabiltzen ziren, eta idiek, ostera, 900 kilo inguru pisatzen zuten. Gerora, 2.000 kilo azpitik pisatzen zuten harriak erabiltzen hasi ziren, eta idiek, berriz, 950 kilo inguru. Ididunak ez du nahi izaten aberea karga handiari lotuta ibiltzea, alferrik galtzen baita. Gaur egun, idi-parea 1.100 kiloren bueltan ibiltzen da. Orain ganadua handiagoa da.