Etxarri Aranatz (Nafarroa)

Lixiba

Lixiba Lixiba hilabetero egiten bazuten ere, maiatzekoa berezia izaten zen, eta etxeko maindire guztiak pasatzen ziren. Lixiba urratsez urrats: bezperan maindireak beratzen jarri, hurrengo egunean garbitokian garbitu; gero, ontzi batean sartu, ura irakiten bota, oihal baten gainean suko hautsak jarri eta berriz ere ur beroa botatzen zitzaion beheko zulotik ura garbi ateratzen zen arte. Hurrengo goizean, lixiba jotzen zuten garbitokian, eta, azkenik, lehortzen uzten zuten sasien gainean edo beste nonbaiten. Emakumeek ogia egitearekin batera, etxean zuten lan gogorrenetako bat zen.