Eskoriatza (Gipuzkoa)

Etxean ere lana

Etxean ere lana Etxean ere izaten zuen lana. Arreba tabernan ibiltzen zen. Soroa zuten. 14 urterekin hasi zen lanean, espoletak egiten.

-Eskolan zebitzen garaixan batzutan etxian lbe ana egongo zan, ezta?
-Joe. Gurien kriauak egoten zien, baiña kriauak fan zienian geuretako dana.
-Eta zu zaharrena ziñan?
-Klaro. Zarrena kojua zan baiña ha ez zan gauza ta. Gero ba hurrengo arrebia, oiñ Bergaran bizi dana. Ha bizi da, setenta y ocho años. Da horrek ba tabernan da han jiretan zien, Atxabaletan daona bestie. Baiña ni nenguen kriautik gero, hurrengo neu. Kriau, klaro, etxien.
-Souak eta eukitzen zittuzuen?
-Han Gatzako aiuntamentu azpixen, sorua oso ona. Baiña gauza haundirik bestela ez. Gero bason bat edo beste be bai, baiña terreno asko ez gauken.
-Gari eta arto ta holakoik?
-Ez. Ganauendako arbixa ta holako zer batzuk bai. Baiña bestela ez, garixa ta horreik ez. (..) apur bat eta.
-Eta zu lanian noiz hasi ziñan?
-Hamalau urtegaz.