Eskoriatza (Gipuzkoa)

Eskoriatza "argitzen" zuten errotak

Bolibarren "Argi errota de Bolibar" zegoen. Auzoan orduan 32 bizilagun zeuden eta 20 inguru bertako bazkideak ziren. Errota zen eta argia emateko balio zuen ere. Bolibartik gorago beste argi errota bat zegoen; potentzia gehiago zuenez fabriketara eta kaleetara argia emateko erabiltzen zen. Bolibarkoek argia ematen zieten Mendiolakoei. Andra Mari bigarrenean Bolibarko bidean zegoen depositua garbitzen zen. Garbitu ondoren bazkaria egiten zen eta jendea epel-epel eginda joaten zen etxera. Eskoriatzan bazegoen "Moliñerona" deitzen zen beste argi errota bat, honek Gaztañadi aldera bidaltzen zuen argia.