Errenteria (Gipuzkoa)

Fruta-arbolak eta txoriak

Fruta-arbolak eta txoriak Oso zaila izan da beti fruta-arbolak txoriengandik babestea eta gaur ere hala izaten jarraitzen duela dio Maitxok. Egun etxe inguruan gutxitan ikusten badu ere, txorietan eskinosoa du bereziki gogoan. Maitxoren hitzetan, "pizti" bihurtzen omen da eskinosoa frutaren aurrean.

-Bai, bañon uain fruta… Hemen bertan ere bai, e! Oso zalla da eskapatzen. Batez’e behian hor leheno txaga haundiya zegon, ta hor ibiltzen zan hegazti asko, bai zozuak, billiarruak… Asko! Ta uain etxe onduan dauzkigu denak. Etxeko, hemen, balkoyian dagon huntza hortan’e, zozuak kabiyak itten dittuzte /itteittuzte/.
-Tiestuan bertan, lehenguan esan niyon Iñaxioi: bitu, goroldiyuak hartzen ai dia tiestuan ta hor ere kabiya itteko asmotan dabiltza. E... Orduan, hemen bertan, uain ere aranak-eta asko dauzte. Pilla bat daukat ta ez dakit zoittuko dian, baiñon, baiño zoitzen hasten denian, bai billiarro, zozo, biño pezti bat, e! Eta hoi pentsatu hemen, ta han? Han, han, e… hemen ez dan zea ibiltzen han, iskiñusua, asko. Mendiko usuai eskiñosua saten yogu guk. Holakuak eta, bueno, frutatan pezti bat da.

Egilea(k): Aitor Errazkin