Errenteria (Gipuzkoa)

Olibet galletak; lantegiak ixten

Olibet galletak; lantegiak ixten <p>Olibet galletak. Fabrikak ixten ezagutu zituen. Burgosera joan zen Olibeteko gozogile frantsesa. Aldaketa garaia.</p>

- Baiñon oso famatua zen, e? Galletak oso onak egiten zituzten. Oso-oso. Kalidade bikaiña!
- Gero, zuk ezagutuko zenitun fabrika hoiek danak isten´e bai.
- A, klaro, klaro.
- Bere zea izan zuten bezela, bere sasoia ta bere garai ona ta…
- Ta gu, gaiñea, por ejenplo, fabrika… galleta Olibetekuak oso izagunak genittun. Hor pastelerua oso famatua gero Burgosea jun zen. Burgosen zegozten militarrak. Eta militarrak ereki zittuzten “fábricas de chorizos, de quesos, de galletas y de todo”. Beak bazuten eskubidea daneako.
- Bere fabrikak?
- Bai. Eta hor zegoen [Saint…] pastelerua frantsesa, oso ona, eta hoi´re Burgosa uste dut jun zela. Hala usten dut, Burgosa.
- Oseake hor urte batzuk egon zian, guazen esatera hogei-hogeita bost bat urte, ba, fabrika batzuk itxi, etxiak iten hasi, jendia kanpotik etorri…
- Aldakata haundiya.
- Aldaketa haundikuak.