Errenteria (Gipuzkoa)

Familia guztia "zerrenda beltzean"

Familia guztia "zerrenda beltzean" <p>Tolosan zeudela Errenteriara bisita bat egitera joatea erabaki zuten Bego&ntilde;ak, amak eta ahizpek, baina lagun batek handik joateko esan omen zien, haiek atxilo hartzeko agindua emana zegoela eta. Izan ere, Itxarkundia batailoiko komandantea eta kapitaina baitziren Bego&ntilde;aren anaia Felipe eta Alejandro.</p>

Tamaina:

Tolosan zeudela Errenteriara bisita bat egitera joatea erabaki zuten Begoñak, amak eta ahizpek, baina lagun batek handik joateko esan omen zien, haiek atxilo hartzeko agindua emana zegoela eta. Izan ere, Itxarkundia batailoiko komandantea eta kapitaina baitziren Begoñaren anaia Felipe eta Alejandro.

Transkripzioa

- Gero, hala, esan deana: nere ahizpa-ta etorri-ta in zianian, “Errenteria buelta bat ingo al deu?”. Hola, gure ahizpan lagunak sarrera xamarren bizi zian. Jun giñan ta “Garbiñe, baiño etorri al zeate? Jun zaittezte e! Lista negran zaude ta detenittu ingo zaittue ta!” Bueno, hurrengo tranbia ahal gendun bezela hartu ta akabo! Gero Errenteria jun? Jun hai!
- Zer zan ba “lista negra” hua?
- Detenitzeko, zean, listan zeola.
- Reketek idatzita?
- Klaro!
- Eta zuen famili guztiya egongo zan “lista negra”n.
- Bueno! Nere anaia Felipe horrei bi “pena de muerte” atera zizkan, prisionero in ta Santoñan kartzelan egon zanen.
- Hua´re, Felipe´re, gudari sartu zan?
- “Batallón Itxarkundia”ko komandantia zan. Eta Alejandro, berriz, kapitana.