Ermua (Bizkaia)

Herriko giroa aldatu kanpotarrak heltzean

Herriko giroa aldatu kanpotarrak heltzean <p>Jende jator asko zegoen Ermuan. Biraoak zirela eta, etorkinen izandako eztabaidak. Elkartasun handia ei zegoen herritarren artean, elkarri asko laguntzen ei zitzaion sasoi batean.</p>

Transkripzioa

- Ondo bizi zan jentia, e? Jente jator asko euan. Euskaldunak, e! Gero hasi zan boladiau kanpotarrok etortzen. Ta hamen jokuan gu egoten garan lekuan kanpotarrak egoten dia ta maldeziñuak "me cago en dios" ta. Nik ez dotset parkatzen: "Iros a vuestra tierra a jurar", "¿Los vascos no juran?", "Oye, si los vascos juran, juran en castellano. En vasco no hay ningún juramento. ¡Ni uno, eh! Y si juran los vascos, juran en castellano, en vasco no. No hay ni un juramento en vasco." esaten dot. Egixa da hori ta!
- Esan dozu lehengo girua-ta danak, ba, hori, euskaldunak ta danak ezaunak izango ziñazien, ez?
- Danak ezaunak, bai.
- Zenbat jende biziko zan gerra aurrian Ermuan?
- Mila ta piku esaten dabe.
- Milla ta gitxi.
- Bai, milla ta hamar edo... holakon bat. Milla inguru.
- Milla inguru?
- Orduan, danak ezaunak?
- Danak ezagunak.
- Edo arerixo. Lagun edo arerixo, ezta?
- Familixa baten jaio bazan umia, ba, han egoten zan beste auzoko batek berak hazitta umia ta maletxuaori harek hari, hazteko. Holantxe ibiltzen zian erropak-eta umien artien partidutzen.
- Bai, bai. Familixa batek bestera pasatzen zian.
- Gaixorik-edo baeuan, asko laguntzen zan, gaba pasatzen edo dirua premiña bada... laguntasun haundixa euan, e! Bai.
- Familixa haundi baten moduen, ez?
- Bai, bai. Horretan bai,
- Alkartasun haundixa?
- Bai, alkartasun haundixa. Bai.
- Gehixen aldatu dana hori izango da zure ustez?
- Bai, nere uste bai. Hori alkartasunori, hau hasi zanian kanpoko jente belarrimotz hau etortzen, pfff... kanbixau zan dana. Dana, e?
- Jente asko etorri be ein zan.
- Jente ona be badao, e! Bai. Erdeldunen artian be jente ona be badao.