Erandio (Bizkaia)

Erramua eta ur bedeinkatua etxean

Erramua eta ur bedeinkatua etxean Ur bedeinkatua izaten du etxean. Lehen ere beti izaten zuen erramu egunean bedeinkatutako erramua eta ur bedeinkatua. Beti egin dute arrosarioa etxean afaldu aurretik.

- Bedeinkatu egitten zenduezen geuzek? Adibidez, etxien edo?
- Zer adibidez ?
- Bai. Nik oin be badekot ur bedeinketu.
- A bai?
- Bai. Ta honeri beti nabil eiteko gauzek.
- Ta len non eukitzen zenduen geuzek?
- Erramu beti ta ur bedeinketu. Erramu bendezidu eiten dozu “Día de Ramos” eta gero ur bedeinketu botiletxu beten, ta oin be badekot. Eta bai, iten [dot] “pater noster”, abadek eiten deuna. Igual-igual izengo da.
-Eta non ipinten zenduan?
- A, nik bertan, etxera bota ure eta eiten dozu erramuen bendizue ta igual-igual, zein kuarton, zein etxen, zein edozein lekuten.
-Eta errosarioa be...?
- Bai, bai, bai, bai. Eta guren beti egin da etxen, e? aititek eta aitek eta amak eta danok egin dou errosario, e. Danok, danok egin dou errosario. Egune ya afaltako lelatxuau, afalordu baino lelatxuau eta danok errosario santu iten gendun, danok, danok.
- Bai, bai, misterio handi barik, ba [ez zara ikusduna]?

Egilea(k): Lucas Mezo