Elgeta (Gipuzkoa)

Andra Marietan soinujolea

Jaietan ez zen gauza handirik egoten. Goimenditik etortzen zen soinujolea, "Bergaretxe". Geroago hasi ziren musika ekartzen: Andra Mari egunean Bergarako musika banda eta San Roke egunean Eibarkoa. Dantza lotua gustatzen zaiola dio.

-Eta jaixena, akordatzen za jaixena? Kontau zelakuak zien orduko jaixak.
-Orduko jaixak ba filarmonikakin jo plazan, eta kitto. Ostian ezebez, e. Aiuntamentutik-eta ezebez, ezebez! Andramaixak ziela-eta kitto, ezebez. Filarmonikistan bat Goimendittik-edo etorten zan.
-Nundik?
-Bergaretxen anain bat-edo, Bergaretxe zaharran anain bat etortzen zan filarmonikia jotera. Majua gizona! Eta haretxek joten zittuan piezak-edo eiñ eta kitto.
-Dantzarixa izan za?
-Eta gero hasi zian musikak ekarten, baiña urtietara, e! Andramaixa egunian Bergarrak musikuak, eta San Roke egunian eibartarrak. Gero hori, urtietara.
-Dantzarixa izan za, Ixabel? Dantzan gustau?
-Neri dantzan gustau? Bai. Baiña trikitixak-eta ez asko. [...] eta, pasadobliak-eta bai eingo nittukek, ointxe be bai.
-Orduan gustau.
-Hoixe, hoixe. Ondo eiñ ezkero. Ondo dakixenakin, bai.